Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ & ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΦΟΡΕΩΝ_Στα πλαίσια των σύγχρονων εξελίξεων ...

Αφορμή για το παρόν Σημείωμα υπήρξε σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα NextDeal (http://bit.ly/oMsnaR), αναφορικά με το νέο νόμο 3996, σε ισχύ από 5/8/2011, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε “διοικητικές & ποινικές κυρώσεις για Εργοδότες από Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας”.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως παρόμοιες εξελίξεις δημιουργούν όχι απαραίτητα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο (σε βασικές γραμμές υπάρχει ήδη). Αλλά, ένα πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που όλο και πιο συχνά θα ενεργοποιεί θέματα ευθύνης για όλους τους Φορείς Παροχής Υπηρεσιών (Δικηγόροι, Λογιστές, Μηχανικοί-Τεχνικοί Ασφαλείας, Ασφαλιστές), που εμπλέκονται στην εκάστοτε παραγωγική διαδικασία μιας Επιχείρησης. Δηλαδή, μιλάμε για ένα νέο καθεστώς που με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά πρότυπα θα αναδεικνύει όλο και πιο πολύ την αναγκαιότητα εφαρμογής της ορθολογικής ασφάλισης ως απαραίτητο μέσο νομικής προστασίας αλλά και χρηματικής αποζημίωσης όταν κάποια επιχείρηση ή κάποιος επαγγελματίας κατηγορείται για θέματα ευθύνης.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που σιγά-σιγά διαμορφώνεται στη χώρα μας ενδιαφέρει:

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αναβαθμίζει το κύρος αλλά & την ευθύνη των Ελεγκτών Λογιστών - Φοροτεχνικών

Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που βαραίνει το σύνολο των πολιτών και του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, θέλουμε να πιστεύουμε πως το "βάρος" του Μνημονίου δεν είναι μόνο για την αποπληρωμή των χρεών έναντι των δανειστών αλλά και για την εξυγίανση μηχανισμών που υπονομεύουν τους θεσμούς και την οικονομία.

Το νέο αυστηρό φορολογικό σύστημα, ανεβάζει ψηλά τον «πήχη» στα θέματα ευθύνης των διαφόρων Λογιστών και Ελεγκτών Λογιστών και μοιραία εισάγει νέα ήθη στις σχέσεις τους με Πελάτες και με Κρατικές Αρχές.

Φορολογικές Δηλώσεις προσκομιζόμενες στην Εφορία για λογαριασμό Ιδιωτών, Επαγγελματών ή Επιχειρήσεων, πρέπει απαραίτητα να ελέγχονται από διαπιστευμένους Λογιστές - Φοροτεχνικούς και να φέρουν την υπογραφή τους.
Είναι αυτονόητο και λογικό, η “υπογραφή” από τον οποιοδήποτε Επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες έναντι αμοιβής να σημαίνει και ανάληψη ευθύνης.

Οι Φορολογικοί Έλεγχοι και οι αντίστοιχες Εκθέσεις Φορολογικής Συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, θα γίνονται και θα υποβάλλονται με αλληλέγγυα ευθύνη των Ελεγκτών Λογιστών και των Ελεγκτικών Εταιρειών στις οποίες ανήκουν. Οι ίδιοι επαγγελματικοί φορείς, σύμφωνα με την πρόσφατη Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1159/ 22.7.2001 του Υπ. Οικονομικών,  θα εκδίδουν  και το ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό. Σε περίπτωση δε μη εξαγωγής “ασφαλούς συμπεράσματος” θα διενεργείται έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη αυξάνει το ρόλο και το κύρος των Ελεγκτών Λογιστών.  Παράλληλα όμως αναδεικνύει ευθύνες που μέχρι πρόσφατα ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση!
Οι Ελεγκτές και οι Ελεγκτικές Εταιρείες καθώς και οι Λογιστές και τα Φοροτεχνικά Γραφεία, πέρα από τις διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις που συνεπάγεται η μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος, φέρουν και τις όποιες αστικές ευθύνες για εξ αμελείας λάθος ή και παράλειψη που μπορεί να ζημιώνει το Κράτος ή / και τον εκάστοτε Πελάτη τους (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση).

Νέα δεδομένα επομένως και νέα ήθη που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά και αισθητά …

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ _ Ακολουθώντας τη «Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών» ( http://bit.ly/jH2Inx )



Αφορμή για το παρόν επικοινωνιακό σημείωμα, σχετιζόμενο με παλαιότερο για τη «Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών» http://bit.ly/jH2Inx ), υπήρξε σχετικό δημοσίευμα του κ. Ε. Σπύρου στην ηλεκτρονική εφημερίδα NextDeal, το οποίο αναφερόταν στη συμμετοχή μου με ομιλία σε Διεθνές Ασφαλιστικό Forum, 7-8 Ιουλίου 2011, στην πόλη Baku του Αζερμπαϊτζάν
Σημειώνω πως ο κ Σπύρου Εκδότης πρόσφατα παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο ιστορικό κτήριο της παλαιάς Βουλής το βιβλίο του με τίτλο "ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ & ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ" (πρόκειται για βιβλίο που πέρα από τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα που χαρακτηρίζουν το συγγραφέα με ξεχωριστή προσφορά του στον παρεξηγημένο κλάδο των Ασφαλίσεων στη χώρα μας, βασίζεται σε ντοκουμέντα κατά τα οποία Έλληνες Ασφαλιστές & Έμποροι (διαμεσολαβούντες - Brokers), που έδρασαν και ήκμασαν στις παραδουνάβιες περιοχές της Οδησσού, της νότιας Ρωσίας, της Βιέννης, Τεργέστης κλπ διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά υποστηρίζοντας τον υπόδουλο ελληνισμό και τη Φιλική Εταιρεία, πριν την ελληνική επανάσταση του 1821.  Μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο. Ωστόσο, έχει κάποια ιστορική βάση και δεν παύει να αποτελεί ένα θετικό μήνυμα τη σημερινή εποχή της ευρύτερης κρίσης που βιώνουμε ως χώρα και ως λαός.
Τα αδιέξοδα προβληματίζουν και ενεργοποιούν νέες δυνάμεις. Είναι βέβαιο πως ο καθένας μπορεί και πρέπει να πάρει τα μηνύματά του και ανάλογα να πράξει ως επαγγελματίας, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου. Εγώ πάντως, συνειδητά και με προσωπική ευχαρίστηση προσπαθώ να συμβάλλω θετικά στην αναβάθμιση του επαγγελματικού χώρου στον οποίο ανήκω, εκφράζοντας ιδέες και απόψεις δοκιμασμένες στην σύγχρονη διεθνή ασφαλιστική πρακτική. Η συγκεκριμένη επικοινωνιακή προσπάθεια στο χώρο του διαδικτύου  έχει ως γνώμονα την «Αστική Ευθύνη & Ασφάλιση». Στοχεύει υπεύθυνα να ενημερώσει και να προβληματίσει  προκαλώντας γόνιμο διάλογο και υγιή ανταγωνισμό στα πλαίσια της αγοράς. Ως νέο στοιχείο προσθέτω λέξη μία, λέγοντας «της ευρύτερης αγοράς».
Ακολουθώντας τη θεωρία για «στρατηγική των γαλάζιων ωκεανών», που πρακτικά σημαίνει «συστηματική προσέγγιση της ευρύτερης αγοράς και δραστηριοποίηση σε νέους τομείς όπου πρέπει να αναδείξεις την ανάγκη για μια υπηρεσία ή για ένα προϊόν, να πείσεις για την ποιότητα, την αξιοπιστία και το την αξία της προσφοράς σου», διαφαίνεται πως το σύγχρονο επιχειρείν δεν έχει όρια. Οι «γαλάζιοι ωκεανοί» δίνουν την αίσθηση του βάθους, είναι ανεξερεύνητοι και προσφέρουν περιθώρια ανάπτυξης. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι τη επιλογή επαγγελματικής δράσης στον κλάδο ασφάλισης επαγγελματικών και επιχειρηματικών κινδύνων. Προς τούτο, με βασικό άξονα την Αστική Ευθύνη στις διάφορες μορφές που εμφανίζεται στη σύγχρονη πρακτική λειτουργία του κοινωνικού & οικονομικού συστήματος. Συγκεκριμένα:
- Γενική Αστική Ευθύνη (έναντι του Κοινού / Τρίτων),
- Εργοδοτική Ευθύνη (έναντι των Εργαζομένων),
- Επαγγελματική Ευθύνη (έναντι Πελατών και Τρίτων),
- Ευθύνη Προϊόντος (έναντι Καταναλωτών - Πελατών),
- Περιβαλλοντική Ευθύνη (έναντι του φυσικού περιβάλλοντος),
- Ευθύνη Μελών Διοικητικού Συμβουλίου και Εκτελεστικών Οργάνων Επιχείρησης (έναντι Μετόχων, Χρηματοδοτών, Αρχών, Εργαζομένων, κλπ).                                                                                

Η προσωπική επαγγελματική προσπάθεια, απαλλαγμένη από στυγνά επιχειρηματικά κίνητρα, ακόμη και αν για ορισμένους φαντάζει ως "ρομαντικό επιχειρείν στα χρόνια της μιζέριας", θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ & ΕΥΘΥΝΕΣ. Όλα τριγύρω αλλάζουνε μα όλα τα ίδια μένουν!

Η παροχή υπηρεσιών ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (Μεσίτες, Πράκτορες, Σύμβουλοι Ασφαλίσεων) στην Ελλάδα, ποτέ δεν ήταν και δυστυχώς συνεχίζει να μην είναι, σε "ευρωπαϊκό" επίπεδο. Ακολούθησε και δυστυχώς συνεχίζει να ακολουθεί το συρμό της αγοράς με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη παιδείας και αρχών επαγγελματικής δεοντολογίας με εύλογη συνέπεια την έλειψη αξιοπιστίας και ποιότητας υπηρεσιών. Ωστόσο, τα πράγματα με την πίεση των ευρύτερων εξελίξεων αλλάζουν. Μόνο που η επί σειρά ετών παγιωμένη νοοτροπία και πρακτική της είσσονος προσπάθειας - επένδυσης συνεχίζει να ανθίσταται σθεναρά ...

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι επαγγελματική ενασχόληση που προϋποθέτει κάποιο βασικό επίπεδο σπουδών και βασίζεται σε ένα σύστημα αρχών, πρακτικής δεοντολογίας και εξειδικευμένων γνώσεων. Δεν είναι μόνο σεμινάρια και παπαγαλία επί εξεταστέας ύλης κάποιων σελίδων με τυποποιημένες ερωτήσεις - απαντήσεις. Είναι και πρακτική εμπειρία, πέρα από το εγχώρια πατέντα της 6μηνης διάρκειας θητεία του Δόκιμου Ασφαλιστή.
Κατά τη φάση ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, ήταν μέγα σφάλμα η παράβλεψη, πέραν των τυπικών προσόντων, της ελάχιστης  τεκμηριωμένης πρακτικής εμπειρίας δύο (2) ετών στον ασφαλιστικό χώρο, προκειμένου να πάρει κανείς την άδεια Ασφαλιστή της κατώτερης βαθμίδος.

Το νομοθετικό πλαίσιο, ενιαίο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, επιβάλλει την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη της ευθύνης του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, προκειμένου να διασφαλίζεται ο Ασφαλισμένος (Καταναλωτής, Επαγγελματίας ή Επιχείρηση) για τυχόν οικονομική ζημιά που μπορεί να προκαλέσει κάποιο λάθος ή παράλειψή του. Η ρύθμιση αναγκαστικά πέρασε και στο εγχώριο θεσμικό σύστημα. Πόσο καλά όμως γνωρίζουμε τη σημασία του συγκεκριμένου εκσυγχρονιστικού θεσμικού μέτρου;

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το εγχώριο Σύστημα Ιδιωτικής Ασφάλισης προσπαθεί (και μέχρι κάποιο βαθμό το έχουμε πετύχει) να ευτελίσει το Ασφαλιστήριο Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή σε ένα τυπικό χαρτί με αυστηρότατη γραφειοκρατική διαχείριση εκθέτοντας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και παραβλέποντας την ουσία του όλου θέματος. Αλήθεια, όλες οι Άδειες που ανακλήθηκαν πρόσφατα για το συγκεκριμένο "χαρτί" ήταν σε λάθος βάση;  Η, μετά από τόσες παραστάσεις και ανάλωση παραγωγικής ενέργειας, αναστολή τελικά του σωφρονιστικού μέτρου, έλυσε το πρόβλημα;
Εφόσον πρόκειται για μια υποχρεωτική από το Νόμο ασφάλιση όπως και αυτή της Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, γιατί να μην εκφράζεται από ένα τυποποιημένο Ασφαλιστήριο με βασικές ελάχιστες καλύψεις, αποδεκτό από όσους το προωθούν στην αγορά;  Γιατί η ανανέωσή του να μην είναι μια απλή διαδικασία; Όπως, έκδοση Πιστοποιητικού - τυποποιημένης Δήλωσης με την επαγγελματική ευθύνη της Ασφαλιστικής Εταιρείας ή εξουσιοδοτημένου Broker που θα είναι διαπιστευμένος να εκδίδει και να υπογράφει ένα τέτοιο έγγραφο το οποίο θα πρέπει με ευθύνη του Ασφαλισμένου Διαμεσολαβητή να προσκομίζεται εγκαίρως στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, αν δεν στέλνεται ηλεκτρονικά;
Θα πρέπει να προσεγγίσουμε και να εμπεδώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα ισχύοντα δοκιμασμένα
ευρωπαϊκά πρότυπα. Και να σκεφθεί κανείς πως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται πλέον η αναθεωρημένη Οδηγία ΙΙ για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ...

Στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πληροφόρησης (internet) θα πρέπει να πάψουμε να ομφαλοσκοπούμε πιστεύοντας πως είμαστε οι καλύτεροι και να προσπαθούμε στρογγυλέματα και προσαρμογές σε μικροσυμφέροντα και παρωχημένες πρακτικές!
Θα πρέπει κάποτε να προσεγγίσουμε τις αρχές και τις τυποποιημένες λύσεις της ώριμης ευρωπαϊκής αγοράς.
Τι άλλο να πει κανείς αναλογιζόμενος την τρέχουσα οικονομική κρίση και όχι μόνο, που φαίνεται πως θα έχει "μακριά ουρά" αφού η νοοτροπία μας μάλλον θέλει πολύ χρόνο, περισσότερο "πόνο" και μεγάλη πίεση για να αλλάξει!
  

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΛΟΓΙΣΤΕΣ_ Δείτε θετικά και ψύχραιμα τις θεσμικές εξελίξεις

Δηλώσεις προσκομιζόμενες στην Εφορία για λογαριασμό Ιδιωτών, Επαγγελματικών ή Επιχειρήσεων, πρέπει απαραίτητα να ελέγχονται από διαπιστευμένους Λογιστές και να φέρουν την υπογραφή τους.
Είναι δεδομένο πως “υπογραφή” από τον οποιοδήποτε (Φυσικό Πρόσωπο, Επαγγελματία ή Στέλεχος Επιχείρησης) σημαίνει και ανάληψη ευθύνης.

Κύριοι Λογιστές μην βλέπετε μόνο αρνητικά παρόμοιες εξελίξεις, που αντικειμενικά κρινόμενες μας φέρνουν πιο κοντά στα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς. Με παρόμοιες θεσμικές διατάξεις είναι σίγουρο πως αναβαθμίζεται ο ρόλος και το κύρος σας. Παράλληλα, τεκμηριώνεται καλύτερα και η αμοιβή των υπηρεσιών σας.

Ποίος ο λόγος όταν υπογράφετε Φορολογικές Δηλώσεις Πελατών σας ή Λογιστικές Καταστάσεις, Ισολογισμούς Επιχειρήσεων κλπ, να μην αναλαμβάνετε και την όποια ευθύνη η οποία ούτως ή άλλως βάσει νόμου σας βαραίνει, άμα γνωρίζετε πως μπορείτε να ασφαλισθείτε - εξασφαλιστείτε για τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας ευθύνης;

Έχοντας αξιόπιστη λύση πάνω στο θέμα (βλ. σχετικά δημοσιεύματα  (http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11919) αλλά και σχετική σελίδα στο διαδίκτυο (http://www.gkoutinas.gr/index.php/el/prodycts-services/asfalish-gia-epaggelmaties-astikh-epaggelmatiki-efthini.html) , θα σας παρότρυνα να αντιμετωπίσετε θετικά παρόμοιες θεσμικές εξελίξεις γύρω από επαγγελματικά θέματα. Θεωρώ πως τόσο η Πολιτεία όσο και οι σωστοί συνειδητοποιημένοι Πελάτες σας είναι βέβαιο πως θα το δουν θετικά.
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που το χρήμα είναι ακριβό πρέπει απαραίτητα να δίνουμε την πραγματική αξία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε όταν μάλιστα συνοδεύονται από ασφαλιστική “εγγύηση” που δεν είναι άλλο από την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για λάθη και παραλείψεις στα πλαίσια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας

Φιλικά

Γιώργος Κουτίνας
Εμπειρογνώμων Ασφαλίσεων

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ & ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Να αντιγράψουμε τους Κύπριους!

  
Παρά τις όποιες προόδους στον τομέα της πρόληψης, ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων δεν μπορεί να μηδενισθεί. Η αμέλεια, το λάθος και η παράλειψη είναι ανθρώπινες αδυναμίες που πάντα υπάρχουν και μπορούν να καταστούν γενεσιουργές αιτίες για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων, με ενίοτε βαριές οικονομικές συνέπειες για:
-  τον εκάστοτε Εργοδότη
- τον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης,
- τον ίδιο τον εργαζόμενο και την οικογένειά του (περίπτωση σοβαρής σωματικής βλάβης με μερική ή μόνιμη ανικανότητα ή θάνατο).

Η αμέλεια το λάθος και η παράλειψη συνιστούν την έννοια της Ευθύνης. Στην περίπτωση των εργατικών ατυχημάτων ο Νομοθέτης δεν συγχωρεί και επιβάλλει ανάλογη τιμωρία στον καταρχήν φερόμενο ως υπαίτιο Εργοδότη, με το κλασικό αιτιολογικό της «μη τήρησης των προσηκόντων μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη του ατυχήματος». Είναι προφανές πως σε παρόμοιες καταστάσεις η όλη διαδικασία και το όποιο οικονομικό κόστος του εργατικού ατυχήματος, βαρύνει κατά βάση τον Εργοδότη ο οποίος έχει εκ του νόμου αντικειμενική αστική ευθύνη για το ατύχημα.

Υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων και των συνακολούθων οικονομικών συνεπειών γύρω από τα εργατικά ατυχήματα, η διεθνής πρακτική εδώ και πολλά χρόνια, ενεργοποίησε το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, εισήγαγε δια νόμου ή ως θετικό πρακτικό μέτρο , την Ασφάλιση Εργοδοτικής Ευθύνης για τις Επιχειρήσεις και την Ασφάλιση  Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης για τους Τεχνικούς Συμβούλους Ασφαλείας, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό στην εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των οικονομικών συνεπειών από τα εργατικά ατυχήματα. Παράλληλα, όπως είναι ευνόητο, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, πέρα από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, έχουν κάθε λόγο διακριτικά να ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ή και για την επιβολή κατάλληλων μέτρων πρόληψης, προκειμένου να παρέχουν την αντίστοιχη κάλυψη στην ασφαλισμένη επιχείρηση ή στον ασφαλισμένο επαγγελματία Τεχνικό Ασφαλείας. Έτσι, με τον τρόπο αυτό δημιουργείται, έμμεσα, ένας ανεξάρτητος μηχανισμός «πρόληψης  και θεραπείας» των εργατικών ατυχημάτων.

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού της αγοράς!

Βασικά "δόγματα" της Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η «Προστασία του Καταναλωτή» και η «ανάπτυξη του Ανταγωνισμού» στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Για την επικράτηση των πολιτικών της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με ελεύθερη διακίνηση Κεφαλαίων, Επαγγελματιών, Προϊόντων και Υπηρεσιών καθιερώνοντας κανόνες ανταγωνισμού και κατάλληλα κριτήρια ποιότητας. Παράλληλα, δημιουργεί θεσμούς (όργανα, φορείς, νομοθετικό πλαίσιο) ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να είναι σε θέση να διεκδικεί το «δίκιο» του. H Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ, που σχετικά πρόσφατα έγινε και νόμος του Κράτους, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Στη βάση των παραπάνω και με στόχο τη διασφάλιση – προστασία των Καταναλωτών, προβλέπει: «Κάθε φορέας που παρέχει υπηρεσίες οι οποίες ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια ή άμεσο και συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο για τον αποδέκτη ή για Τρίτο, θα πρέπει να καλύπτεται κατ’ αρχήν από κατάλληλη ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης ή από άλλη ισοδύναμη ή συγκρίσιμη εγγύηση…»
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, είναι διάταξη που έχει ρητά συμπεριληφθεί και στο περίφημο «Μνημόνιο Συνεννόησης» μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της «τρόικας» (ΕΕ – ΕΚΤ –ΔΝΤ) για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Είναι σαφές πως αντικειμενικά και ψύχραιμα θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το νέο θεσμικό πλαίσια και ανάλογα να προσαρμοστούμε.
Οι διάφοροι Επαγγελματίες (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Λογιστές, Ορκωτοί Ελεγκτές, Εκτιμητές, Μεσίτες, Πραγματογνώμονες, Σύμβουλοι Πληροφορικής και πάσης φύσεως ανεξάρτητοι Σύμβουλοι ή Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών, προφανώς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των εργασιών τους με παράλληλη προβολή της ποιότητας των υπηρεσιών τους λόγω του ανταγωνισμού. Όσον αφορά την αστική ευθύνη που κάθε επαγγελματίας φέρει εκ του νόμου, για ενδεχόμενες ζημιογόνες συνέπειες από εξ αμελείας λάθη ή παραλείψεις του, η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν δημιουργούσε κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού της Ασφάλισης Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης για τη νομική και οικονομική προστασία του ιδίου  αλλά και για τη διασφάλιση του χρήστη των υπηρεσιών του / τελικού Καταναλωτή.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση όμως θέτει επί τάπητος όλα τα ζητήματα.
Αποτελεί βασικό κοινωνικό αίτημα η ικανοποίηση του τελικού καταναλωτή, η εξάλειψη των καθιερωμένων «εκπτώσεων» ποιότητας ή των φαινομένων συναλλαγής, η αυστηρή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά καμία αλλαγή δεν πρόκειται να αλλάξει το Ελληνικό «επιχειρείν» και τα παράδοξά του. Η κοινωνική πίεση για απόδοση ευθυνών σε συνδυασμό με την απαίτηση νέων κανόνων επαγγελματικής δράσης, αναδεικνύει αντικειμενικότερα την Αστική Ευθύνη των διαφόρων Επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες ως βασικό συστατικό της σύγχρονης πραγματικότητας.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Έρχεται ο … Ευρωπαίος Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής;

Αναφέρεται, και είναι σωστό, πως η προσαρμογή στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Απελευθέρωσης Επαγγελμάτων μπορεί να εξασφαλίσει «διαβατήριο» για τους Έλληνες επαγγελματίες που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αρκεί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά εχέγγυα και να είναι εγγραμμένοι στα αντίστοιχα Επαγγελματικά Μητρώα της χώρας μέλους της ΕΕ στην οποία έχουν την επαγγελματική τους έδρα. Είναι σαφές πως με το νέο καθεστώς που ισχύει ήδη σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένας Έλληνας επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής κλπ, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κλπ. Ακόμη, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε νέες ευρωπαϊκές  χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ, εξυπηρετώντας ανάγκες καταρχήν κάποιων ελληνικών επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως βιώνουμε ήδη ενός νέου τύπου «μετανάστευση» όπου τα καλά «μυαλά» προτιμούν εξαρχής να σπουδάζουν και να  εργάζονται ή να αναζητούν εργασία σε χώρες του εξωτερικού!
Βέβαια, στην πράξη θα μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Τη στιγμή που ο υψηλών προδιαγραφών έμπειρος Άγγλος, Γάλλος, Γερμανός επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής κλπ, θα μπορεί κάλλιστα να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Γιατί όχι και ο νεοφώτιστος αλλά σωστά καταρτισμένος Πολωνός, Βούλγαρος ή Ρουμάνος επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής; Το «διαβατήριο» που αναφέραμε, η δύναμη της πληροφορικής και του internet, το «εύκρατο και υγιεινό κλίμα» της χώρας μας, σε συνδυασμό με κάποια ελάχιστη υλική υποδομή ή συνεργασία με ένα μικρό εγχώριο Γραφείο κάποιου νεαρού φίλου επαγγελματία Μηχανικού, Δικηγόρου, Λογιστή κλπ, μπορούν κάλλιστα να δρομολογήσουν άμεσα νέες εξελίξεις ανταγωνισμού, προς όφελος φυσικά του Έλληνα καταναλωτή.
Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα πως μια τέτοια προοπτική ανταγωνισμού χωρίς ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές, μπορεί μεν να ωφελήσει τους Καταναλωτές αφού θα βρίσκουν φθηνότερες υπηρεσίες αλλά θα «ρίξει και την ποιότητα» των υπηρεσιών! Το επιχείρημα αυτό φαίνεται απόλυτα λογικό. Είναι όμως σε θέση όσοι το προβάλλουν να πείσουν ή να εγγυηθούν για την ποιότητα των υπηρεσιών που προκύπτουν από την εφαρμογή των προτιμολογημένων υπηρεσιών ελάχιστου κόστους; 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Να ανακαλύψουμε … την Ευρώπη!

 Ένα από τα παράδοξα στη χώρα μας είναι το γεγονός  πως ενώ από τη φύση μας είμαστε λαός εξωστρεφής, κάθε φορά που κάποιο καινούργιο σύγχρονο θεσμικό μέσο εμφανίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντίδρασή μας είναι παράξενη. Αντί να βλέπουμε τα θετικά στοιχεία κάποιας νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στόχο έχει την εναρμόνιση με ισχύοντα δοκιμασμένα πρότυπα των προηγμένων χωρών της Ευρώπης, καταρχήν προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την ένταξή της στο εγχώριο θεσμικό σύστημα και στη συνέχεια, προσπαθούμε να την «προσαρμόσουμε» σε αυτό που εμείς συνηθίσαμε αρνούμενοι τον όποιο εκσυγχρονισμό! Ίσως πέρα από την μέχρι κάποιο βαθμό φυσιολογική αντίδραση του απειλούμενου κατεστημένου, να είναι κάποιο πολιτικό «κατάλοιπο» του παρελθόντος, τότε που Ευρωπαϊκές Οδηγίες που και οι ίδιοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφιζαν, εμφανίζονταν ως «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών υποδηλώνοντας ως δικαιολογημένη την αρνητική αντίδραση.
Από την άλλη πλευρά, νέες χώρες της ΕΕ όπως Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ, που μέχρι πρότινος ζούσαν σε κάποιο εντελώς διαφορετικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς, βλέπουμε να αξιοποιούν άμεσα και με τη δέουσα σοβαρότητα τις όποιες νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες δημιουργώντας προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και δυναμικής ανάπτυξης. Στο μεταξύ εμείς χάνουμε χρόνο με κοντόφθαλμες αντιπαραθέσεις, που μπορεί ενδεχόμενα να εξυπηρετούν κάποια μικροσυμφέροντα αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να μας οδηγήσουν στο περιθώριο του διαμορφούμενου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Απαραίτητη λύση η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης

Οι Μηχανικοί ασκούν επάγγελμα κύρους και έντασης ευθύνης. Οι Έλληνες Μηχανικοί, ως γνωστόν δραστηριοποιούνται σε ένα επισφαλές επαγγελματικό περιβάλλον. Σε διάφορες περιπτώσεις έχει διαφανεί πως είναι συχνά θύματα ενός ηθελημένα, θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί, ασαφούς και ανοργάνωτου συστήματος παραγωγής έργων.
Ως χώρα διαθέτουμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με «δια βίου» ποινικοποιημένη την ευθύνη του Μηχανικού ακόμη και για αμέλεια!  Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα χαλαρό πλαίσιο πρακτικής των νόμων και κανονισμών, που αφήνει «παράθυρα» για καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες. Είναι απαράδεκτο στη χώρα μας, επί σειρά ετών να υπάρχει ακόμα μια τέτοια “αταξία” και υστέρηση στα θεσμικά θέματα περί ευθύνης Μηχανικών:
Η Πολιτεία να μην προσδιορίζει ένα ορθολογικό πλαίσιο ρόλων και ευθυνών των Φορέων  υλοποίησης τεχνικών έργων, θεωρώντας το Μηχανικό εσαεί ποινικά υπόλογο ακόμη και για τα εξ αμελείας λάθη ή παραλείψεις του.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο να αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων τους κάθε φορά που επέρχεται κάποιος καταστροφικός σεισμός και έχουμε αυτεπάγγελτη εισαγγελική δίωξη  των Μηχανικών που να κατηγορούνται ως εγκληματίες για ποινικά αδικήματα!. Τέλος
Τα Επαγγελματικά Σωματεία και Σύλλογοι Μηχανικών μονίμως να παραπονούνται για τις εις βάρος τους θεσμικές αδικίες και να περιμένουν από το επίσημο Κράτος να τους λύσει τα χρόνια επαγγελματικά προβλήματα ή μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου να πιέζουν για την προσαρμογή της διατιμημένης ελάχιστης αμοιβής στα πλαίσια της έκδοσης οικοδομικών αδειών, αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας πρακτικές και θεσμικές εξελίξεις της ευρωπαϊκής αγοράς.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Στο σύγχρονο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και φυσικά η κατάργηση των όποιων "προνομίων" προς όφελος του Καταναλωτή και με απαίτηση για ποιότητα υπηρεσιών, είναι πλέον μονόδρομος και για την Ελλάδα. Καθεστώς με ελάχιστες αμοιβές και με λειτουργία επαγγελμάτων σε "θολό" κανονιστικό πλαίσιο, είναι προφανές πως δεν έχει μέλλον σε μια σύγχρονη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί που έχουν έρθει τα πράγματα, δεν βοηθά το να επιμένουμε στη διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών επικαλούμενοι κάποια λογικά και εν μέρει σωστά επιχειρήματα.
 Λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα της οικονομικής κρίσης, είναι ανάγκη να προχωρήσει το όλο θέμα χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η προβληματική αγορά είναι αυτή που «καθηλώνει» την ποιότητα των υπηρεσιών και αντίστροφα, οι ελλιπείς υπηρεσίες ανατροφοδοτούν την ανωριμότητα της αγοράς επιβραδύνοντας την εξέλιξή της. Αντικειμενικά να δούμε την πραγματικότητα όπως ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ψύχραιμα να την εφαρμόσουμε.
Η σύγχρονη ορθολογική προσέγγιση προκειμένου να διασφαλισθεί ο Καταναλωτής / κοινωνικό σύνολο, με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή - διεθνή πρακτική, φαίνεται να είναι:
- "Διαπίστευση - Πιστοποίηση" των επαγγελματιών
- Τυπικός αλλά επί της ουσίας αυστηρός, έλεγχος από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές σε ότι αφορά την επάρκεια προσόντων και οργάνωσης
- Απαίτηση για παροχή "εγγύησης" των υπηρεσιών. Δηλαδή, ασφαλιστική κάλυψη της Επαγγελματικής Ευθύνης από αξιόπιστο Τρίτο Φορέα (Ασφαλιστική Εταιρεία) για τις συνέπειες από τυχόν λάθη ή παραλείψεις του παρέχοντος υπηρεσίες που μπορεί να ζημιώσουν.
Οι Έλληνες επαγγελματίες με αυτοπεποίθηση θα πρέπει να δείξουν πως αναλαμβάνουν τις ευθύνες που ούτως ή άλλως υπάρχουν και σύμφωνα με τη νομοθεσία τους βαραίνουν. Με εμφανή μια τέτοια αποφασιστικότητα εκφρασμένη από τα επίσημα συνδικαλιστικά Σωματεία και Επαγγελματικούς Συλλόγους τους, θα έχουν κάθε λόγο να απαιτήσουν από την Πολιτεία και τα αρμόδια Υπηρεσιακά της Όργανα ανάλογη υπευθυνότητα. Σε μια τέτοια έμπρακτη κίνηση εκσυγχρονισμού οι Έλληνες επαγγελματίες που αποδεδειγμένα ασκούν δραστηριότητα κύρους και έντασης ευθύνης, έχουν ανάγκη από ουσιαστική οικονομική και νομική υποστήριξη, που κατά τα ισχύοντα ευρωπαϊκά - διεθνή πρότυπα, είναι η Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης.