Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού της αγοράς!

Βασικά "δόγματα" της Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η «Προστασία του Καταναλωτή» και η «ανάπτυξη του Ανταγωνισμού» στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Για την επικράτηση των πολιτικών της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με ελεύθερη διακίνηση Κεφαλαίων, Επαγγελματιών, Προϊόντων και Υπηρεσιών καθιερώνοντας κανόνες ανταγωνισμού και κατάλληλα κριτήρια ποιότητας. Παράλληλα, δημιουργεί θεσμούς (όργανα, φορείς, νομοθετικό πλαίσιο) ώστε κάθε Ευρωπαίος πολίτης να είναι σε θέση να διεκδικεί το «δίκιο» του. H Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ, που σχετικά πρόσφατα έγινε και νόμος του Κράτους, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Στη βάση των παραπάνω και με στόχο τη διασφάλιση – προστασία των Καταναλωτών, προβλέπει: «Κάθε φορέας που παρέχει υπηρεσίες οι οποίες ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια ή άμεσο και συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο για τον αποδέκτη ή για Τρίτο, θα πρέπει να καλύπτεται κατ’ αρχήν από κατάλληλη ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης ή από άλλη ισοδύναμη ή συγκρίσιμη εγγύηση…»
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, είναι διάταξη που έχει ρητά συμπεριληφθεί και στο περίφημο «Μνημόνιο Συνεννόησης» μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της «τρόικας» (ΕΕ – ΕΚΤ –ΔΝΤ) για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Είναι σαφές πως αντικειμενικά και ψύχραιμα θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το νέο θεσμικό πλαίσια και ανάλογα να προσαρμοστούμε.
Οι διάφοροι Επαγγελματίες (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Λογιστές, Ορκωτοί Ελεγκτές, Εκτιμητές, Μεσίτες, Πραγματογνώμονες, Σύμβουλοι Πληροφορικής και πάσης φύσεως ανεξάρτητοι Σύμβουλοι ή Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών, προφανώς ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των εργασιών τους με παράλληλη προβολή της ποιότητας των υπηρεσιών τους λόγω του ανταγωνισμού. Όσον αφορά την αστική ευθύνη που κάθε επαγγελματίας φέρει εκ του νόμου, για ενδεχόμενες ζημιογόνες συνέπειες από εξ αμελείας λάθη ή παραλείψεις του, η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν δημιουργούσε κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού της Ασφάλισης Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης για τη νομική και οικονομική προστασία του ιδίου  αλλά και για τη διασφάλιση του χρήστη των υπηρεσιών του / τελικού Καταναλωτή.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση όμως θέτει επί τάπητος όλα τα ζητήματα.
Αποτελεί βασικό κοινωνικό αίτημα η ικανοποίηση του τελικού καταναλωτή, η εξάλειψη των καθιερωμένων «εκπτώσεων» ποιότητας ή των φαινομένων συναλλαγής, η αυστηρή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά καμία αλλαγή δεν πρόκειται να αλλάξει το Ελληνικό «επιχειρείν» και τα παράδοξά του. Η κοινωνική πίεση για απόδοση ευθυνών σε συνδυασμό με την απαίτηση νέων κανόνων επαγγελματικής δράσης, αναδεικνύει αντικειμενικότερα την Αστική Ευθύνη των διαφόρων Επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες ως βασικό συστατικό της σύγχρονης πραγματικότητας.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Έρχεται ο … Ευρωπαίος Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής;

Αναφέρεται, και είναι σωστό, πως η προσαρμογή στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Απελευθέρωσης Επαγγελμάτων μπορεί να εξασφαλίσει «διαβατήριο» για τους Έλληνες επαγγελματίες που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Αρκεί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά εχέγγυα και να είναι εγγραμμένοι στα αντίστοιχα Επαγγελματικά Μητρώα της χώρας μέλους της ΕΕ στην οποία έχουν την επαγγελματική τους έδρα. Είναι σαφές πως με το νέο καθεστώς που ισχύει ήδη σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ένας Έλληνας επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής κλπ, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κλπ. Ακόμη, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε νέες ευρωπαϊκές  χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ, εξυπηρετώντας ανάγκες καταρχήν κάποιων ελληνικών επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως βιώνουμε ήδη ενός νέου τύπου «μετανάστευση» όπου τα καλά «μυαλά» προτιμούν εξαρχής να σπουδάζουν και να  εργάζονται ή να αναζητούν εργασία σε χώρες του εξωτερικού!
Βέβαια, στην πράξη θα μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Τη στιγμή που ο υψηλών προδιαγραφών έμπειρος Άγγλος, Γάλλος, Γερμανός επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής κλπ, θα μπορεί κάλλιστα να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Γιατί όχι και ο νεοφώτιστος αλλά σωστά καταρτισμένος Πολωνός, Βούλγαρος ή Ρουμάνος επαγγελματίας Μηχανικός, Δικηγόρος, Λογιστής; Το «διαβατήριο» που αναφέραμε, η δύναμη της πληροφορικής και του internet, το «εύκρατο και υγιεινό κλίμα» της χώρας μας, σε συνδυασμό με κάποια ελάχιστη υλική υποδομή ή συνεργασία με ένα μικρό εγχώριο Γραφείο κάποιου νεαρού φίλου επαγγελματία Μηχανικού, Δικηγόρου, Λογιστή κλπ, μπορούν κάλλιστα να δρομολογήσουν άμεσα νέες εξελίξεις ανταγωνισμού, προς όφελος φυσικά του Έλληνα καταναλωτή.
Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα πως μια τέτοια προοπτική ανταγωνισμού χωρίς ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές, μπορεί μεν να ωφελήσει τους Καταναλωτές αφού θα βρίσκουν φθηνότερες υπηρεσίες αλλά θα «ρίξει και την ποιότητα» των υπηρεσιών! Το επιχείρημα αυτό φαίνεται απόλυτα λογικό. Είναι όμως σε θέση όσοι το προβάλλουν να πείσουν ή να εγγυηθούν για την ποιότητα των υπηρεσιών που προκύπτουν από την εφαρμογή των προτιμολογημένων υπηρεσιών ελάχιστου κόστους; 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Να ανακαλύψουμε … την Ευρώπη!

 Ένα από τα παράδοξα στη χώρα μας είναι το γεγονός  πως ενώ από τη φύση μας είμαστε λαός εξωστρεφής, κάθε φορά που κάποιο καινούργιο σύγχρονο θεσμικό μέσο εμφανίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντίδρασή μας είναι παράξενη. Αντί να βλέπουμε τα θετικά στοιχεία κάποιας νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που στόχο έχει την εναρμόνιση με ισχύοντα δοκιμασμένα πρότυπα των προηγμένων χωρών της Ευρώπης, καταρχήν προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την ένταξή της στο εγχώριο θεσμικό σύστημα και στη συνέχεια, προσπαθούμε να την «προσαρμόσουμε» σε αυτό που εμείς συνηθίσαμε αρνούμενοι τον όποιο εκσυγχρονισμό! Ίσως πέρα από την μέχρι κάποιο βαθμό φυσιολογική αντίδραση του απειλούμενου κατεστημένου, να είναι κάποιο πολιτικό «κατάλοιπο» του παρελθόντος, τότε που Ευρωπαϊκές Οδηγίες που και οι ίδιοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές ψήφιζαν, εμφανίζονταν ως «ντιρεκτίβες» των Βρυξελλών υποδηλώνοντας ως δικαιολογημένη την αρνητική αντίδραση.
Από την άλλη πλευρά, νέες χώρες της ΕΕ όπως Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ, που μέχρι πρότινος ζούσαν σε κάποιο εντελώς διαφορετικό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς, βλέπουμε να αξιοποιούν άμεσα και με τη δέουσα σοβαρότητα τις όποιες νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες δημιουργώντας προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και δυναμικής ανάπτυξης. Στο μεταξύ εμείς χάνουμε χρόνο με κοντόφθαλμες αντιπαραθέσεις, που μπορεί ενδεχόμενα να εξυπηρετούν κάποια μικροσυμφέροντα αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να μας οδηγήσουν στο περιθώριο του διαμορφούμενου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.