Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ - Οι Εξελίξεις της Αγοράς αναβαθμίζουν το ρόλο τους

Οι εξελίξεις τρέχουν και η ευρύτερη αγορά αρχίζει σταδιακά να επιβάλλει νέους κανόνες. Η εκ των πραγμάτων αναγκαστική απελευθέρωση των επαγγελμάτων(βλ. Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ, Μνημόνιο), εισάγει νέα δεδομένα για τους διάφορους Επαγγελματίες και Φορείς παροχής υπηρεσιών.
Η τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση που όλο και πιο πολύ βαραίνει στη χώρα μας, με τις διάφορες επιπτώσεις στον επιχειρηματικό χώρο (έλλειψη ρευστότητας, επιχειρήσεις σε καθεστώς επιτήρησης, πτώχευσης ή εκκαθάρισης) είναι φυσικό να δημιουργεί κλίμα «έντασης» κινδύνων και ευθυνών. Δημοσίευμα της εφημερίδος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την Κυριακή 31-10-2010, σχετικό με το σκάνδαλο του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια και με τίτλο «ΗΡΘΕ ΩΡΑ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΕΣ - Στο στόχαστρο Ελεγκτές Oρκωτοί Λογιστές», ενισχύει τη συγκεκριμένη άποψη. Ειδικά για τους Ελεγκτές Λογιστές, το εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μετά την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία και οι σύγχρονες οικονομικές παράμετροι που  επηρεάζουν το συγκεκριμένο επάγγελμα, αναδεικνύουν το κύρος και τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών τους.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ & ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ_Έχουν Επαγγελματική Ευθύνη. Δεν είναι στο “απυρόβλητο”

Οι δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι ασκούν ένα επάγγελμα ή, πιο σωστά, ένα λειτούργημα κύρους και ευθύνης που απαιτεί αξιοπιστία και αφοσίωση.

O Δικηγόρος - Νομικός Σύμβουλος και ο Συμβολαιογράφος δεν είναι απλά ένας επαγγελματίας που διαθέτει  εξειδικευμένες γνώσεις,  πείρα και  χρόνο  για τον Πελάτη του. Είναι πρωτίστως ένα άτομο εμπιστοσύνης, στο οποίο ο Πελάτης (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση) στηρίζεται για την  υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων του. Δέχεται πληροφορίες –συχνά προσωπικές, πολύτιμες ή απόρρητες, κάνει χρήση ή αναλαμβάνει προς φύλαξη σημαντικά έγγραφα και άλλα στοιχεία, διαχειρίζεται ξένα χρήματα, διενεργεί –ως έχει εκ Νόμου το προς τούτο δικαίωμα- πράξεις εν ονόματι και για λογαριασμό του Πελάτη του, φέροντας την εκάστοτε ευθύνη.

Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που τα άτομα και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δραστηριοποιούνται σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και τεχνολογικών αλλαγών, ο Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος, καλείται να αναλάβει έναν καίριο υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο «έντασης ευθύνης». Τα λάθη και οι παραλείψεις που καμιά φορά μπορεί να βλάψουν, δυστυχώς δεν λείπουν και από τον πλέον ευσυνείδητο δικηγόρο ή Συμβολαιογράφο. Ακόμη και ο καλύτερος απ΄αυτούς δεν έχει το απυρόβλητο. Αντίθετα, μπορεί να γίνει στόχος ή «εξιλαστήριο θύμα» και να δεχθεί μομφές όταν και αν η πορεία των υποθέσεων που χειρίζεται δεν είναι η αναμενόμενη, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν οφείλεται σε δικό του σφάλμα. Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι επιβάλλεται να χειρίζεται πληθώρα ενίοτε εξειδικευμένων υποθέσεων εκ παραλλήλου, για τον λόγο αυτό προσφεύγει στη συνεργασία με συναδέλφους, δημιουργώντας Δικηγορική Εταιρεία. Σε μια τέτοια επαγγελματική / επιχειρηματική συνέργια, είναι σαφές πως ο κάθε ένας εκ των εταίρων βαρύνεται όχι μόνο για τις ίδιες ευθύνες του αλλά αλληλέγγυα και εις ολόκληρο και γι’ αυτές των άλλων εταίρων.

Τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινες αδυναμίες, που μπορούν να ζημιώσουν. Ευτυχώς όμως ασφαλίζονται...

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ακολουθώντας τη «Στρατηγική των Γαλάζιων Ωκεανών» (Blue Ocean Strategy)

Από την πρώτη στιγμή που η συγκυρία με έφερε στον χώρο των Ασφαλίσεων, διαπιστώνοντας την ανωριμότητα και την ακόμη και σήμερα υστέρηση της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αντιμετώπισα το όλο θέμα ως μια ξεχωριστή επαγγελματική πρόκληση με πολλές και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Είχα την τύχη οι πρώτες ασφαλιστικές  γνώσεις και η αρχική εμπειρία να συνδεθούν με την ώριμη ευρωπαϊκή αγορά. Η δραστηριοποίησή μου στον κλάδο των Ασφαλίσεων, είναι πάντα μια συνεχής προσπάθεια υπέρβασης από τη μίζερη αντίληψη της μετριότητας που φθείρει και απαξιώνει. Η ενασχόληση με τον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων δίνοντας έμφαση στις επιχειρηματικές και στις εξειδικευμένες ασφαλίσεις, ήταν εξαρχής συνειδητή επιλογή επαγγελματικής δράσης.
Βασικά εργαλεία η γνώση και η συνεχής ενημέρωση, η εργατικότητα και επιμονή στους στόχους, ο σεβασμός των άλλων και των κανόνων δεοντολογίας, παραμένοντας μακριά από τις τριβές της ρηχής λογικής ή του συνηθισμένου συρμού περί επαγγελματικής ανόδου και καταξίωσης, ακολούθησα αυτό που αργότερα έμαθα πως λέγεται «στρατηγική των γαλάζιων ωκεανών». Δηλαδή, συστηματική προσέγγιση της αγοράς και δραστηριοποίηση σε νέους τομείς όπου πρέπει να αναδείξεις την ανάγκη για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν, να πείσεις για την ποιότητα, την αξιοπιστία και το την αξία της προσφοράς σου.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Μέχρι ποιό όριο?

Είναι εύλογο το ερώτημα αυτό όταν μιλάμε για την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης. Πολύ περισσότερο για την Ελλάδα και για τις νεώτερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν υπάρχει ακόμη αναπτυγμένη ευαισθησία γύρω από τους επαγγελματικούς κινδύνους και κατάλληλη ασφαλιστική συνείδηση.
Καταρχήν, αναφερόμενοι στο θέμα της Αστικής Ευθύνης, θα πρέπει να μνημονεύσουμε τη θεμελιώδη αρχή του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με την οποία “κάθε ενέργεια που ζημιώνει κάποιον, υποχρεωτικά συνεπάγεται την αποκατάσταση της βλάβης από αυτόν, από λάθος του οποίου προήλθε”.
Με δεδομένο πως η όποια δραστηριότητα μοιραία συνεπάγεται ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη, είναι προφανές πως θα πρέπει να εκτιμηθεί και αποτιμηθεί η εκάστοτε πιθανή ζημιά. Πως όμως μπορεί να κοστολογηθούν η ανθρώπινη ζωή, η ανικανότητα, η ψυχική οδύνη, οι σειριακές αξιώσεις για το ίδιο ζημιογόνο αίτιο ή οι άμεσες και έμμεσες χρηματικές απώλειες που συνδέονται με Αστική Ευθύνη; Το αντικείμενο μιας Μελέτης Επικινδυνότητας, είναι να αναλύσει τους επαγγελματικούς – επιχειρηματικούς κινδύνους και να προσεγγίσει το λογικό ύψος της πιθανής ζημιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Είναι σκόπιμο να επισημανθεί πως το ελάχιστο όριο για το οποίο πρέπει να γίνει ασφάλιση αστικής ευθύνης, δεν προκύπτει από εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων αλλά κατά βάση στηρίζεται στην ευρύτερη πρακτική και στατιστική εμπειρία του διεθνοποιημένου θεσμού της Ασφάλισης. Είναι συνάρτηση διαφόρων υποκειμενικών παραγόντων όπως:- Το επίπεδο «ασφάλειας» που θέλει να αισθάνεται ο Ασφαλισμένος σε σχέση με τους κινδύνους που αναλαμβάνει, - την εμπειρία και τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς, - την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική στο συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης, - την “ψυχολογία” της ευρύτερης αγοράς κλπ.
Πέρα από κάποιο ελάχιστο επίπεδο υποχρεωτικής ασφάλισης που μπορεί να επιβάλλεται θεσμικά, ο «χρυσός» πρακτικός κανόνας υπαγορεύει το εξής: «Αγόρασε όσο πιο μεγάλα όρια κάλυψης Αστικής Ευθύνης μπορείς προκειμένου να νοιώθεις ασφαλής και είσαι σε θέση να πληρώσεις το αντίστοιχο κόστος». Σε μια τέτοια κατάσταση είναι προφανές πως ο ρόλος ενός έμπειρου και αξιόπιστου Ασφαλιστικού Συμβούλου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΚΕΝΑΚ) Σύγχρονο θεσμικό μέτρο αρκεί να εφαρμοσθεί με αξιοπιστία

Για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιρίων αυτών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) των Κτιρίων από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Η έναρξη της υποχρέωσης έκδοσης Π.Ε.Α. στην περίπτωση της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίων ορίστηκε η 9η Ιανουαρίου του 2011.

Σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη εκσυγχρονισμού στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών απαιτήσεων σε ενιαία βάση για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.  Οι μελέτες και τα έργα  εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων-τόσο των νέων όσο κυρίως, των παλαιότερων, όπως πολύ σωστά και το ΤΕΕ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι των μηχανικών υποστηρίζουν είναι ζήτημα οικονομικό, περιβαλλοντικό και οπωσδήποτε κοινωνικό. Βέβαια, το προαναφερθέν νέο θεσμικό μέτρο είναι και μια επιβάρυνση για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, βαριά στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοσθεί με ορθολογισμό και συνέπεια, χωρίς τις γνωστές τάσεις εκφυλισμού και καταστρατήγησης των νόμων και των θεσμικών μέτρων, που αναμφισβήτητα συνιστούν καινοτομία και πρόοδο στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας..
Πως όμως θα διασφαλισθεί η αξιοπιστία των εκπονούμενων Μελετών  Ενεργειακής Απόδοσης και των χορηγούμενων αντίστοιχων Πιστοποιητικών;

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Απαραίτητος ο εξορθολογισμός

ρώνοντας την τρίτη δεκαετία ως επαγγελματίας, πολύ
Η ελληνική νομοθεσία στις βασικές της διατάξεις είναι καθ’ όλα σύγχρονη. Επιπλέον, με τις διάφορες ευρωπαϊκές Οδηγίες που συνεχώς ενσωματώνονται σε αυτή, εκσυγχρονίζεται πλήρως στα διάφορα  κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου θέματα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων, των  καταναλωτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Τυχόν κενά που ενδεχόμενα προκύπτουν στην πράξη, λόγω έλλειψης πρακτικής εμπειρίας, κάλλιστα μπορούν να καλύπτονται από τη διαθέσιμη πλούσια νομολογία των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως το νομοθετικό πλαίσιο και οι κανόνες δικαίου υπάρχουν. Όμως, το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ορθή εφαρμογή των νόμων και ο σεβασμός των κανόνων δεοντολογίας. Εδώ, είναι γνωστό πως «πάσχουμε».

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Ένας Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

Πάντα πίστευα στην ανάγκη για ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης. Ίσως γιατί από πολύ νωρίς τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαγγελματική μου πορεία χρειάσθηκε να αντιμετωπίσω θέματα ευθύνης και να συνειδητοποιήσω το πραγματικό νόημα της. Αλλά και επίσης διαπιστώνοντας πως σε όλες τις ώριμες αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει Επαγγελματίας που να μην είναι καλυμμένος για την ευθύνη του. Πως δεν υπάρχει Επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες, που κατασκευάζει έργα, που παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα που να μην φροντίζει να έχει επαρκή ασφαλιστική κάλυψη Αστικής Ευθύνης για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.