Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΚΕΝΑΚ) Σύγχρονο θεσμικό μέτρο αρκεί να εφαρμοσθεί με αξιοπιστία

Για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιρίων αυτών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) των Κτιρίων από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Η έναρξη της υποχρέωσης έκδοσης Π.Ε.Α. στην περίπτωση της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίων ορίστηκε η 9η Ιανουαρίου του 2011.

Σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη εκσυγχρονισμού στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών απαιτήσεων σε ενιαία βάση για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.  Οι μελέτες και τα έργα  εξοικονόμησης ενέργειας, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων-τόσο των νέων όσο κυρίως, των παλαιότερων, όπως πολύ σωστά και το ΤΕΕ και οι επαγγελματικοί σύλλογοι των μηχανικών υποστηρίζουν είναι ζήτημα οικονομικό, περιβαλλοντικό και οπωσδήποτε κοινωνικό. Βέβαια, το προαναφερθέν νέο θεσμικό μέτρο είναι και μια επιβάρυνση για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, βαριά στην τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοσθεί με ορθολογισμό και συνέπεια, χωρίς τις γνωστές τάσεις εκφυλισμού και καταστρατήγησης των νόμων και των θεσμικών μέτρων, που αναμφισβήτητα συνιστούν καινοτομία και πρόοδο στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας..
Πως όμως θα διασφαλισθεί η αξιοπιστία των εκπονούμενων Μελετών  Ενεργειακής Απόδοσης και των χορηγούμενων αντίστοιχων Πιστοποιητικών;

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Απαραίτητος ο εξορθολογισμός

ρώνοντας την τρίτη δεκαετία ως επαγγελματίας, πολύ
Η ελληνική νομοθεσία στις βασικές της διατάξεις είναι καθ’ όλα σύγχρονη. Επιπλέον, με τις διάφορες ευρωπαϊκές Οδηγίες που συνεχώς ενσωματώνονται σε αυτή, εκσυγχρονίζεται πλήρως στα διάφορα  κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου θέματα που αφορούν την προστασία των εργαζομένων, των  καταναλωτών και του φυσικού περιβάλλοντος. Τυχόν κενά που ενδεχόμενα προκύπτουν στην πράξη, λόγω έλλειψης πρακτικής εμπειρίας, κάλλιστα μπορούν να καλύπτονται από τη διαθέσιμη πλούσια νομολογία των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως το νομοθετικό πλαίσιο και οι κανόνες δικαίου υπάρχουν. Όμως, το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ορθή εφαρμογή των νόμων και ο σεβασμός των κανόνων δεοντολογίας. Εδώ, είναι γνωστό πως «πάσχουμε».

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Ένας Κίνδυνος που Ασφαλίζεται

Πάντα πίστευα στην ανάγκη για ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης. Ίσως γιατί από πολύ νωρίς τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην επαγγελματική μου πορεία χρειάσθηκε να αντιμετωπίσω θέματα ευθύνης και να συνειδητοποιήσω το πραγματικό νόημα της. Αλλά και επίσης διαπιστώνοντας πως σε όλες τις ώριμες αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει Επαγγελματίας που να μην είναι καλυμμένος για την ευθύνη του. Πως δεν υπάρχει Επιχείρηση που προσφέρει υπηρεσίες, που κατασκευάζει έργα, που παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα που να μην φροντίζει να έχει επαρκή ασφαλιστική κάλυψη Αστικής Ευθύνης για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.